Jemné viedenské buchty

Kvások:
  • 1 hrnček vlažného mlieka (rastlinné)
  • 1 lyžička cukru (trstinový)
  • 1 kocka droždia čerstvého
Cesto:
  • 100 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • 1 lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 1 hrnček mlieka (rastlinného)
  • 550 g hladkej múky (podľa vlastného výberu)
  • tvarohová alebo maková náplň
  • tuk alebo olej na vymastenie a potretie
  • práškový cukor na posypanie
Postup:
  • pripravíme si kvások a necháme ho kysnúť 
  • maslo s cukrom, žĺtkami, strúhanou kôrou a vanilkovým cukrom trieme 15 minút do hladka
  • po 15 minútach pridáme kvások a zvyšné mlieko a po častiach vmiešame múku
  • vypracujeme vláčne, hladké a nelepivé cesto 
  • necháme ho 40 minút kysnúť zakryté utierkou
  • vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, prepracujeme a vyvaľkáme
  • rozkrájame na štvorčeky, plníme plnkou, zabalíme, každú potrieme tukom a kladieme tesne vedľa seba do vymasteného plechu
  • buchty necháme v teple ešte chvíľu nakysnúť 
  • pečieme v predohriatej rúre na 180°C asi 30 minút do zlatista
  • nakoniec potrieme ešte teplé buchty mliekom alebo tukom a podávame posypané cukrom 


Komentáre

Obľúbené príspevky